TÚLMŰKÖDŐ
HÓLYAGSZINDRÓMA (OAB)
Túlműködő hólyagszindróma (OAB)

A Túlműködő hólyagszindróma (OAB) egy nagyon gyakori állapot, melynek jellemzői a parancsoló vizelési inger, a gyakori nappali vizelés és az éjszakai vizelés. Általában késztetéses inkonti- nenciával társul, de létezik „száraz” formája is, azaz a diag- nózisnak nem feltétele a valódi akaratlan vizeletvesztés (azaz inkontinencia) megléte.

Gyakorisága eléri a 16 %-t, így a rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján Magyarországon mintegy 530 ezer nő lehet a száraz formával és minegy 310 ezer nő lehet a nedves, azaz a valódi inkontinenciával együtt járó formával érintett.

Ha Ön is úgy ítéli meg, hogy túl sokszor jár mosdóba nap közben vagy éjszaka, ha van, hogy legyőzhetetlen vizelési inger érez a legváratlanabb helyzetekben érintett lehet OAB-vel. Ha bizonytalan benne, hogy érintett lehet-e, kérem kövesse a

„Ha inkontinens panaszok miatt keresem fel a rendelést, hogyan készüljek a vizsgálatra?” lépéseit és vezessen három egymást követő napon vizelési naplót, melyet innen tölthet le:

Vizelési Napló.

A KEZELÉS LÉPÉSEI
A kezelés megkezdése előtt a részletes konzultáció alapvető fontosságú, melynek során áttekintjük a szóba jövő terápiás lépéseket és igyekszünk reális képet adni a várható siker mértékéről és természetéről
A kezelés magában foglalja az életmód-változtatás iránti javaslatokat, szükség esetén pedig gyógyszeres terápiát, kismedencei tornát vagy különböző elektrostimulációs eljárásokat javaslunk.
A gyógyszeres kezelés során a legmodernebb kezelések ajánlására törekszünk, melynek ismérvei: biztonságosság, hatásosság és tolerálhatóság.

További információ magyar nyelven elérhető a Nemzetközi Urogynekológiai Társaság honlapján:

Overactive_Bladder_Hungarian_RV2.pdf