Terheléses
inkontinencia
Terheléses inkontinencia

Terheléses inkontinencia (=stressz inkontinencia, =Stress urinary incontinence, =SUI) esetében az akaratlan vizeletvesztés valamilyen hasüregi nyomásfokozódást okozó fizikai aktivitással egyidőben jelentkezik. Azaz akinek az inkontinecia jellemzően köhögés, tüsszentés, ugrás vagy sporttevékenység közben a legszembetűnőbb, jó eséllyel terheléses inkontinenciában szenved. A diagnózisnak nem feltétele, hogy mindig jelen legyen a panasz: az is kezelésre szorulhat, akinél csak időlegesen jön elő az akaratlan vizeletvesztés, de ezt zavarónak ítéli meg.

És a jó hír: nemzetközi adatok alapján az orvoshoz fordult terheléses inkontinens betegek mintegy 80-90 %-a számol be jelentős javulásról.

Mit tehetünk a terheléses inkontinencia tüneteinek
csökkentése érdekében?
Rendkívül fontos a normális testsúly: már mintegy 10 kg testsúly csökkentés jelentősen mérsékelheti az inkontinens epizódok számát. Használja testtömeg-index kalkulátorunkat, mely segítséget nyújt megtalálni az Önnek ideális testsúlyt.
Léteznek diétás megfontolások. Pl. koffein és csípős ételek kerülése.
Lényeges terápiás lépés a kismedencei torna. A torna megtanulásához érdemes szakember segítségét kérni. Bővebb információért látogasson el az alábbi honlapra:

Amennyiben a fenti tanácsok ellenére is tapasztalhatóak a terheléses inkontinencia zavaró tünetei kérjen időpontot a részletes kivizsgálás és a terápiás terv felállítása céljából.

A terheléses inkontinencia terápiás lépései között műtét-mentes és műtétes lehetőségek is szerepelnek:


Lézer kezelés terheléses inkontinenciában:

A klinikai kutatásokkal alátámasztott hüvelyi lézeres kezelésekről bővebben tájékozódjon a Lézerkezelés menüpontban

Sokan keresnek műtétmentes megoldást terheléses inkontinens panaszaikra: lézer kezeléseinket nekik ajánljuk.


Anti-inkontinens műtét

Klinikai munkacsoportunk nagy számú anti-inkontinens műtétet végzett az elmúlt években a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. Klinikai munkacsoportunk műtéteit a nemzetközi ajánlások alapján végzi, ezért amennyiben további információra van szüksége látogasson el a Nemzetközi Uogynekológiai Társaság betegtájékoztató oldalára és kérem figyelmesen olvassa el az ott lévő tájékoztató anyagot:

www.yourpelvicfloor.org/media/mid-urethral-slings-Hungarian-RV3.pdf


A terheléses inkontinenciáról további információ magyar nyelven elérhető a Nemzetközi Urogynekológiai Társaság honlapján:

https://www.yourpelvicfloor.org/media/stress-urinary-incontinence-hungarian-RV2.pdf