Prolapszus
Prolapszus

A prolapszus (Pelvic organ prolapse – POP) a kismedencei szervek süllyedése, mely akkor alakul ki, amikor medencefenéki izomok és szalagok nem képesek megfelelő helyen tartani a kismedencében lévő szerveket: a hüvelyt, a méhet, a húgyhólyagot és húgycsövet és a végbelet. Amikor a -döntően- szalagokból és izmokból álló alátámasztó rendszer meggyengül vagy elszakad ezek a szervek eredeti helyükről lesüllyedhetnek – ilyenkor alakulnak ki a prolapszusra jellemző tünetek, mint például a hüvelyi idegentest érzés.

A női prolapszus gyakori. Előfordulását a várandósság és az életkor előrehaladása tovább fokozza. Emellett komoly szerepe van az elhízásnak is, mely önmagában 40-75%-kal növeli a prolapszus kialakulásának esélyét.

A prolapszus tünetei
A prolapszus lehet tünetmentes, amikor csak az orvosi vizsgálat során derül fény rá, de leggyakrabban zavaró tünetekkel jár:
hüvelyi idegentest érzés, a hüvely beboltosulása. Olyan nyomó érzés a hüvelyben mely általában estére és hosszabb állást követően rosszabbodik
vizeléssel kapcsolatos tünetek: nehezebben indul meg a vizelet, nem lehet egyszerre teljesen kiüríteni a hólyagot, gyakori vizelés
hüvelyi diszkomfort
a kilógó rész dörzsölés miatt keletkező kis vérzése
„valamin ülök” érzet
nehéz a székletet üríteni
deréktáji vagy hátfájdalom
együttlét alatti vizeletvesztés
visszatérő húgyúti fertőzés
fájdalmas együttlét
A prolapszus típusai
Mellső hüvelyfali prolapszus
(gyakran, de nem mindig hólyagsérv)

A hüvely és a húgyhólyag közötti támasztószövet megnyúlik vagy leszakad, melynek következtében a húgyhólyag a hüvelybe boltosul. Legtipikusabb tünetei a hüvelyi idegentest érzés, a különböző vizeléssel kapcsolatos tünetek, valamint hogy a vizelésnél a hólyag nem ürül ki teljesen.

Hátsó hüvelyfali prolapszus
(gyakran, de nem mindig végbélsérv)

A hátsó hüvelyfal és az alatta lévő kötőszövetek gyengülnek meg. Jellemző tünetei a nehezített székletürítés, a derékfájás, a fájdalmas szexuális együttlét és diszkomfort érzés erőlködésnél, emelésnél.Méhsüllyedés vagy méheltávolítás után a hüvelycsonk süllyedése

Méhsüllyedés esetén a meggyengült alátámasztó rendszer miatt a méh lejjebb, vagy adott esetben teljesen ki is csúszik a hüvelyből. Hasonló a helyzet akkor, amikor méheltávolítás után az újonnan kialakított hüvelycsonk száll lejjebb. Húzó alhasi fájdalom, hüvelyből kiboltosuló szövet, széklettel és vizelettel kapcsolatos problémák egyaránt felléphetnek.

A prolapszus kezelése
A prolapszusok kezelése megfelelő tervezést igényel. Az urogynekológiával foglalkozó orvos feladata a személyre szabott terápiás terv felállítása, mely függ a prolapszus típusától és mértékétől és igen nagy mértékben függ a páciens igényétől, élethelyzetétől.
A legtöbb esetben fontos a kismedencei torna. A torna megtanulásához érdemes szakember segítségét kérni. Bővebb információért látogasson el az alábbi honlapra: www.intimtreningdebrecen.hu
Amennyiben az életmód változtatás és a kismedencei torna nem érte el a kívánt célját és a prolapszus mértéke ezt még lehetővé teszi, úgy műtétmentes és gyors megoldás lehet a hüvelyi lézer kezelés. Tájékozódjon lézer terápiás megoldásainkról
Szintén a konzervatív kezelés része lehet a pesszárium viselése. A silicon anyagú kis korongot (több forma létezik) a hüvelybe helyezve segít a prolapszus tüneteinek elfedésében. Klinikánkon lehetőség van kipróbálni egy vezető amerikai terméket, mely sikeres próba esetén rendelhető meg. Pessary-Patient-Brochure-SP.pdf
Műtéti megoldások.

A fentiek sikertelensége esetén számos hüvelyi és laparoscopos műtéti megoldás létezik, melyeket személyre szabottan tervezünk meg.

A debreceni urogynekológiai csoport vezetőjeként három új műtéti típust vezettünk be a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában, ugyanígy további három régebbi műtét lépéseit adaptáltuk a nemzetközi normákhoz: ezáltal egyes esetekben harmadára csökkentve a kórházi bentfekvést és jelentősen csökkentve a relpsusok (kiújulás) és recidivák (megismétlődés) számát.

A számos lehetőség közül már az első konzultáción segítünk a választásban és a személyre szabott terápiás terv elkészítésében.

További információ magyar nyelven elérhető a Nemzetközi Urogynekológiai Társaság honlapján :

Pelvic_Organ_Prolapse_Hungarian.pdf