Inkontinencia, Prolapszus

Inkontinencia

 

Ha Ön – vagy bárki más a környezetében – akaratlan vizeletürítéstől szenved, nincs egyedül problémájával: az inkontinencia népbetegség, életük során a nők mintegy 30-50 %-t érintheti.

A vizelet inkontinencia bármely életkorban előfordulhat, de a felnőttek körében ma már egyik életkorban sem tekintjük az élet normális velejárójának az inkontinenciát.

 

Nagyon fontos, hogy az inkontinenciának több típusa van. Vizsgálatra érkezés előtt az alábbi információk alapján érdemes már otthon átgondolni, hogy melyik igaz ránk a leginkább. A kezelés igen nagymértékben függ attól, hogy milyen típusról beszélünk.

Terheléses inkontinencia (közkeletű angolból átvett nevén stressz inkontinencia)

Fizikai terhelést (tüsszentés, köhögés, emelés, sportolás) kísérő, akaratlan vizeletvesztés, vizelet elcsöpögés, vizeletelfolyás, melyet vizelési inger nem kísér.

Késztetéses vagy urge inkontinencia

A vizelést egyidejű, vagy előzetesen fellépő vizelési késztetés, egyfajta „sürgősség” (urgency) kíséri. Aki ilyen betegséggel küzd érzi a vizelési ingert, de nem ér el a mosdóig.

Kevert inkontinencia

A terheléses és a késztetéses inkontinencia tünetei egyidejűleg jelen vannak

Gyakori vizelés

Bár „igazi” inkontinencia nincs, mégis a mindennapi életet zavaróan vagy akár megkeserítően sokszor kell vizelni. Általában ez napi 8-nál több alkalmat jelent.

Éjszakai vizelés

A megszakítás nélküli alvás a pihentető alvás. Az éjszakai vizelés vagy bevizelés kezelése számos területen javítja a betegek napközbeni teljesítményét is.

 

 

Hogyan készüljek a vizsgálata?

 

Terheléses inkontinencia

 

Terheléses inkontinencia (=stressz inkontinencia, =Stress urinary incontinence, =SUI) esetében az akaratlan vizeletvesztés valamilyen hasüregi nyomásfokozódást okozó fizikai aktivitással egyidőben jelentkezik. Azaz akinek az inkontinecia jellemzően köhögés, tüsszentés, ugrás vagy sporttevékenység közben a legszembetűnőbb, jó eséllyel terheléses inkontinenciában szenved. A diagnózisnak nem feltétele, hogy mindig jelen legyen a panasz: az is kezelésre szorulhat, akinél csak időlegesen jön elő az akaratlan vizeletvesztés, de ezt zavarónak ítéli meg.

 

És a jó hír: nemzetközi adatok alapján az orvoshoz fordult terheléses inkontinens betegek mintegy 80-90 %-a számol be jelentős javulásról.

 

Mit tehetünk a terheléses inkontinencia tüneteinek csökkentése érdekében?

 • rendkívül fontos a normális testsúly: már mintegy 10 kg testsúly csökkentés jelentősen mérsékelheti az inkontinens epizódok számát. Használja testtömeg-index kalkulátorunkat, mely segítséget nyújt megtalálni az Önnek ideális testsúlyt. BMI kalkulátor
 • léteznek diétás megfontolások. Pl. koffein és csípős ételek kerülése.
 • Lényeges terápiás lépés a kismedencei torna. A torna megtanulásához érdemes szakember segítségét kérni. Bővebb információért látogasson el az alábbi honlapra: https://intimtreningdebrecen.hu/

Amennyiben a fenti tanácsok ellenére is tapasztalhatóak a terheléses inkontinencia zavaró tünetei kérjen időpontot a részletes kivizsgálás és a terápiás terv felállítása céljából.

A terheléses inkontinencia terápiás lépései között műtét-mentes és műtétes lehetőségek is szerepelnek:

 • Lézer kezelés terheléses inkontinenciában: a klinikai kutatásokkal alátámasztott hüvelyi lézeres kezelésekről bővebben tájékozódjon a Lézerkezelés menüpontban

Sokan keresnek műtétmentes megoldást terheléses inkontinens panaszaikra: lézer kezeléseinket nekik ajánljuk.

 • Klinikai munkacsoportunk nagy számú anti-inkontinens műtétet végzett az elmúlt években a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. Klinikai munkacsoportunk műtéteit a nemzetközi ajánlások alapján végzi, ezért amennyiben további információra van szüksége látogasson el a Nemzetközi Uogynekológiai Társaság betegtájékoztató oldalára és kérem figyelmesen olvassa el az ott lévő tájékoztató anyagot https://www.yourpelvicfloor.org/media/mid-urethral-slings-Hungarian-RV3.pdf

 

A terheléses inkontinenciáról további információ magyar nyelven elérhető a Nemzetközi Urogynekológiai Társaság honlapján : https://www.yourpelvicfloor.org/media/stress-urinary-incontinence-hungarian-RV2.pdf

 

Késztetéses inkontinencia, Túlműködő hólyagszindróma (OAB)

 

A Túlműködő hólyagszindróma (OAB) egy nagyon gyakori állapot, melynek jellemzői a parancsoló vizelési inger, a gyakori nappali vizelés és az éjszakai vizelés. Általában késztetéses inkontinenciával társul, de létezik „száraz” formája is, azaz a diagnózisnak nem feltétele a valódi akaratlan vizeletvesztés (azaz inkontinencia) megléte.

Gyakorisága eléri a 16 %-t, így a rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján Magyarországon mintegy 530 ezer nő lehet a száraz formával és minegy 310 ezer nő lehet a nedves, azaz a valódi inkontinenciával együtt járó formával érintett.

Ha Ön is úgy ítéli meg, hogy túl sokszor jár mosdóba nap közben vagy éjszaka, ha van, hogy legyőzhetetlen vizelési inger érez a legváratlanabb helyzetekben érintett lehet OAB-vel. Ha bizonytalan benne, hogy érintett lehet-e, kérem kövesse a „Ha inkontinens panaszok miatt keresem fel a rendelést, hogyan készüljek a vizsgálatra?” lépéseit és vezessen három egymást követő napon vizelési naplót, melyet innen tölthet le Vizelési Napló.

A kezelés lépései:

 • A kezelés megkezdése előtt a részletes konzultáció alapvető fontosságú, melynek során áttekintjük a szóba jövő terápiás lépéseket és igyekszünk reális képet adni a várható siker mértékéről és természetéről
 • A kezelés magában foglalja az életmód-változtatás iránti javaslatokat, szükség esetén pedig gyógyszeres terápiát, kismedencei tornát vagy különböző elektrostimulációs eljárásokat javaslunk.
 • A gyógyszeres kezelés során a legmodernebb kezelések ajánlására törekszünk, melynek ismérvei: biztonságosság, hatásosság és tolerálhatóság.

További információ magyar nyelven elérhető a Nemzetközi Urogynekológiai Társaság honlapján : https://www.yourpelvicfloor.org/media/Overactive_Bladder_Hungarian_RV2.pdf

 

Ha inkontinens panaszok miatt keresem fel a rendelést, hogyan készüljek a vizsgálatra?

 

Az inkontinencia egy rendkívül zavaró, az életminőséget nagyban romboló állapot igen gyakori: egyes statisztikák szerint akár felnőtt női népesség mintegy 25-40%-nak vannak, vagy voltak ezirányú panaszaik, így Magyarországon 1-1.5 millió nőnek keserítheti meg mindennapjait. Méretét tekintve tehát nyugodtan tekinthetjük a problémát népegészségügyi kérdésnek. Ennek ellenére ma is megdöbbentően kis arányban kérnek és kapnak kezelést az inkontinenciában szenvedő nők. A legfontosabb, hogy zavaró inkontinencia esetén orvoshoz kell fordulni.

Amennyiben inkontinens panaszok miatt keresi fel magánklinikánkat az alábbi előkészületekkel nagyban segíti és gyorsítja a kivizsgálást és a kezelés megkezdését.

 • gondolja át az alábbiakat és készítsen vázlatos jegyzetet:
  • Mikor, milyen élethelyzetekben jelentkezik az akaratlan vizeletvesztés? Milyen tevékenységekben gátolja meg Önt az akaratlan vizeltvesztés?
  • Mekkora a testsúlya és testtömeg-indexe (BMI)? Hogyan változott ez az elmúlt években? Használja testtömeg-index kalkulátorunkat! BMI kalkulátor
 • szülészeti szempontból milyen előzményei vannak? Volt „nehéz” hüvelyi szülése?
 • mennyi kávét vagy más koffein tartalmú élelmiszert (tea, cola, energia ital, csokoládé) fogyaszt egy átlagos napon?
 • részletesen gondolja át nőgyógyászati-urológiai panaszait
 • Kérem vezessen 3 napon keresztül vizelési naplót és hozza magával Vizelési Napló
 • Az elmúlt 3 hónapban készült Önnek vizelet tenyésztése vagy vizelet vizsgálata? Ha igen, kérem hozza magával.

 

Prolapszus

 

A prolapszus (Pelvic organ prolapse – POP) a kismedencei szervek süllyedése, mely akkor alakul ki, amikor medencefenéki izomok és szalagok nem képesek megfelelő helyen tartani a kismedencében lévő szerveket: a hüvelyt, a méhet, a húgyhólyagot és húgycsövet és a végbelet. Amikor a -döntően- szalagokból és izmokból álló alátámasztó rendszer meggyengül vagy elszakad ezek a szervek eredeti helyükről lesüllyedhetnek – ilyenkor alakulnak ki a prolapszusra jellemző tünetek, mint például a hüvelyi idegentest érzés.

A női prolapszus gyakori. Előfordulását a várandósság és az életkor előrehaladása tovább fokozza. Emellett komoly szerepe van az elhízásnak is, mely önmagában 40-75%-kal növeli a prolapszus kialakulásának esélyét.

A prolapszus tünetei

A prolapszus lehet tünetmentes, amikor csak az orvosi vizsgálat során derül fény rá, de leggyakrabban zavaró tünetekkel jár:

 • hüvelyi idegentest érzés, a hüvely beboltosulása. Olyan nyomó érzés a hüvelyben mely általában estére és hosszabb állást követően rosszabbodik
 • „valamin ülök” érzet
 • hüvelyi diszkomfort
 • a kilógó rész dörzsölés miatt keletkező kis vérzése
 • vizeléssel kapcsolatos tünetek: nehezebben indul meg a vizelet, nem lehet egyszerre teljesen kiüríteni a hólyagot, gyakori vizelés
 • nehéz a székletet üríteni
 • deréktáji vagy hátfájdalom
 • együttlét alatti vizeletvesztés
 • visszatérő húgyúti fertőzés
 • fájdalmas együttlét

 

A prolapszus típusai

 • Mellső hüvelyfali prolapszus (gyakran, de nem mindig hólyagsérv)
A hüvely és a húgyhólyag közötti támasztószövet megnyúlik vagy leszakad, melynek következtében a húgyhólyag a hüvelybe boltosul. Legtipikusabb tünetei a hüvelyi idegentest érzés, a különböző vizeléssel kapcsolatos tünetek, valamint hogy a vizelésnél a hólyag nem ürül ki teljesen.

 

 • Hátsó hüvelyfali prolapszus (gyakran, de nem mindig végbélsérv)
A hátsó hüvelyfal és az alatta lévő kötőszövetek gyengülnek meg. Jellemző tünetei a nehezített székletürítés, a derékfájás, a fájdalmas szexuális együttlét és diszkomfort érzés erőlködésnél, emelésnél.

 

 • Méhsüllyedés vagy méheltávolítás után a hüvelycsonk süllyedése
Méhsüllyedés esetén a meggyengült alátámasztó rendszer miatt a méh lejjebb, vagy adott esetben teljesen ki is csúszik a hüvelyből. Hasonló a helyzet akkor, amikor méheltávolítás után az újonnan kialakított hüvelycsonk száll lejjebb. Húzó alhasi fájdalom, hüvelyből kiboltosuló szövet, széklettel és vizelettel kapcsolatos problémák egyaránt felléphetnek.

 

A prolapszus kezelése

A prolapszusok kezelése megfelelő tervezést igényel. Az urogynekológiával foglalkozó orvos feladata a személyre szabott terápiás terv felállítása, mely függ a prolapszus típusától és mértékétől és igen nagy mértékben függ a páciens igényétől, élethelyzetétől.

 • A legtöbb esetben fontos a kismedencei torna. A torna megtanulásához érdemes szakember segítségét kérni. Bővebb információért látogasson el az alábbi honlapra: https://intimtreningdebrecen.hu/
 • Szintén a konzervatív kezelés része lehet a pesszárium viselése. A silicon anyagú kis korongot (több forma létezik) a hüvelybe helyezve segít a prolapszus tüneteinek elfedésében. Klinikánkon lehetőség van kipróbálni egy vezető amerikai terméket, mely sikeres próba esetén rendelhető meg.

Pessary-Patient-Brochure-SP.pdf

 • Amennyiben az életmód változtatás és a kismedencei torna nem érte el a kívánt célját és a prolapszus mértéke ezt még lehetővé teszi, úgy műtétmentes és gyors megoldás lehet a hüvelyi lézer kezelés. Tájékozódjon lézer terápiás megoldásainkról
 • Műtétek

A fentiek sikertelensége esetén számos hüvelyi és laparoscopos műtéti megoldás létezik, melyeket személyre szabottan tervezünk meg.

A debreceni urogynekológiai csoport vezetőjeként három új műtéti típust vezettünk be a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában, ugyanígy további három régebbi műtét lépéseit adaptáltuk a nemzetközi normákhoz: ezáltal egyes esetekben harmadára csökkentve a kórházi bentfekvést és jelentősen csökkentve a relpsusok (kiújulás) és recidivák (megismétlődés) számát.

A számos lehetőség közül már az első konzultáción segítünk a választásban és a személyre szabott terápiás terv elkészítésében.

További információ magyar nyelven elérhető a Nemzetközi Urogynekológiai Társaság honlapján :

https://www.yourpelvicfloor.org/media/Pelvic_Organ_Prolapse_Hungarian.pdf

Szülés utáni regeneráció

 

A nők élete folyamán az egyik legnagyobb változás a várandósság és a gyermek érkezése. Ez az örömteli folyamat ugyanakkor az egyik leglátványosabb változást hozza magával a nők élete során: a kismedence és a hüvely átalakul a terhesség során, a szülés után pedig igyekszik ismét visszanyerni korábbi állapotát. Kevésbé ismert tény, hogy a terhesség és a szülés a nők egyharmadánál okoz valamilyen problémát a medencefenék és a hasfal izmaiban.

A tágulás folyamatában a teljes kismedencei izomzatot is érintő izomsérülések is kialakulhatnak, amelyeknek az esélye fennáll nem csak természetes szülés, hanem császármetszés során is. Ez a probléma jelentkezhet a medencefenék megereszkedésében, a medence izmainak gyengülésében, ami vizelet vagy széklet inkontinenciához, vagy akár a medenceszervek süllyedéséhez, prolapszushoz vezethet. A gyengült izomzat negatív hatással lehet akár a későbbi szexuális életre is. Felmérések alapján ez a kellemetlen állapot jelentős kihatással lehet az általános közérzetre, életminőségre is.

A kismama szülés utáni regenerációját számos módon lehet és kell is támogatni. Kutatócsoportunk intenzív kutatásokat végzett a cink, mint nyomelem szerepéről a kismedencei izomzat és a hüvely szülés utáni regenerációjával kapcsolatban, melynek eredménye képen egy szülés utáni étrend-kiegészítő is kifejlesztésre került. Ez az első olyan táplálékkiegészítő, ami klinikai vizsgálattal igazoltan segít a szülés során károsodott kismedence rehabilitációjában. Emellett ajánlunk kismedencei tornát és a hüvely egészségére kedvező hatású lézer-kezelést is.

Visszatérő hólyaghurut (rUTI)

 

Visszatérő húgyúti infekciónak (Recurrent urinary tract infection – rUTI) nevezzük azt az állapotot, amikor a hólyaghurut vagy a húgyúti gyulladás 6 hónap alatt legalább 2 alkalommal vagy 1 év alatt legalább 3 alkalommal jelentkezik. A visszatérő húgyúti infekció viszonylag gyakori, hiszen a a hólyaggyulladás 27%-ban ismétlődik 6 hónap alatt.

A kórkép gyógyítása az akut panaszok enyhítésén és a megelőzésen alapszik, nem a folyamatosan felírt antibiotikum kezeléseken. A megelőzés része lehet a viselkedés terápia, az antibiotikus profilaxis és a nem antibiotikus alapú gyógykezelés.

Személyre szabott terv alapján segítünk a kivizsgálásban és a megfelelő terápia kiválasztásában.