Inkontinencia app: segítség a nőknek
Egyedülálló mobiltelefonos alkalmazás készült a Debreceni Egyetem KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának közreműködésével. Az INCOXIL nevű applikáció segíti az inkontinenciával, vizelettartási zavarokkal küzdőknél a minél pontosabb diagnózis felállítását és a terápia kiválasztását.

Az applikáció létrehozásában a Debreceni Egyetem KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának kismedencei gyógyászattal, helyreállító sebészettel foglalkozó urogynecológiai munkacsoportja vett részt. A szakemberek az elmúlt években több száz operációt végeztek a vizeletinkontinenciában szenvedő nőknél, új műtéttípusokat vezettek be, és termékfejlesztésekben is közreműködtek.

– A kutatócsoport a klinikával és az ipari partnerekkel együttműködve az innováció területén is kiemelkedően teljesített. Fejlesztettek már szülés utáni regenerációt elősegítő étrend-kiegészítőt, hüvelyhidratáló gélt, most pedig az applikáció létrehozásában vettek részt – ismertette Krasznai Zoárd, a DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója az INCOXIL appot bemutató pénteki sajtótájékoztatón.

 

Inkontinenciának nevezik az akaratlan vizeletvesztést. A rendkívül zavaró, az életminőséget jelentősen rontó probléma igen gyakori, egyes statisztikák szerint a felnőtt nők 25-40%-nak vannak, vagy voltak ilyen panaszai, Magyarországon egy-másfél millió nőnek keserítheti meg mindennapjait, nem ritkán depresszióhoz is vezethet. A betegek jelentős része azonban nem fordul szakemberhez.

– Az inkontinens páciensek nagyon kis részéről tudunk, nagyon kevesen kérnek segítséget, így kevesen jutnak ellátáshoz. Van egy nagy „néma tömeg”, akiknek segítséget kell adnunk. Ezért hoztuk létre ezt az applikációt, amelyet az inkontinenciával küzdő nők otthon, saját megszokott környezetükben használhatnak, így könnyébe válik a kommunikáció és az adatgyűjtés erről a kényes, intim témáról – mondta a Debreceni Egyetem részéről a projektet irányító Kozma Bence adjunktus, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika urogynekológiai profiljának vezetője.

 

A mobiltelefonos applikáció lehetőséget ad az öntesztelésre, illetve, ha a beteg az eredményeivel, adataival felkeresi a háziorvosát, segítséget nyújt a szakembereknek a kórkép pontos diagnózisának felállításában, a terápiás lehetőségek meghatározásában.

– A vizelet inkontinencia kivizsgálása számos olyan elemet tartalmaz, amely kellemetlen, kényelmetlen a páciensek számára, esetleg invazív. Az applikáció alkalmazásával elkerülhető egy ilyen kivizsgálás – emelte ki Takács Péter, a fejlesztő cég tudományos igazgatója, a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára, az Eastern Virginia Orvostudományi Egyetem professzora.

Majoros Attila, a Magyar Kontinencia és Urogynekológiai Társaság társelnöke a tájékoztatón hangsúlyozta: hatalmas lehetőség, hogy a háziorvosok kezébe kerül egy, a vizeletinkontinencia kivizsgálásához segítséget nyújtó applikáció, így a jövőben még több beteg kaphatja meg a terápiás kezelést. Az INCOXIL egyelőre iPhone készülékekre tölthető le, de hamarosan Android platformon is elérhető lesz.

Az alkalmazást a DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, valamint a Magyar Kontinencia és Urogynekológiai Társaság (MAKUT) szakembereinek közreműködésével készítette el a Fempharma Kft.

 

Sajtóiroda – CzA

Forrás: www.unideb.hu

Kép: www.unideb.hu